Rond of plat?!

12-11-2019

De aarde rond of plat?
Overtuigingen; De flat-earthers worden ze genoemd, een groep mensen die er heilig van overtuigd is dat we niet op wereldbol leven, maar dat er ergens een rand is waar we vanaf kunnen vallen. Huh, wat zeg je nou? Stond in mijn aardrijkskunde boek geen andere informatie? Zijn er echt mensen die dat geloven? Ik lach erom en denk het moet niet gekker worden. En toch, laat het artikel mij niet los. Hoe hebben deze mensen ineens deze overtuiging. Weten zij meer dan ik?

Wie bepaald wat of waar je in gelooft?
Welke overtuigingen liggen ten grondslag? Als we de neurowetenschap bestuderen is overtuigd zijn de manier van denken waarin je iets als waar ziet. En iets als waar aanzien, hangt samen met ons vermogen om over dingen na te denken, om te reflecteren, om redenen in ogenschouw te nemen en tegen elkaar af te wegen. Ik ben ervan overtuigt dat de aarde rond is. Als we dit als voorbeeld nemen, dan kan ik aangeven dat ik hier goed over heb nagedacht. Ik geloof dit omdat het mij verteld is, omdat ik in mijn aardrijkskunde boek niets anders las. Kan ik zeggen dat ik het ook gezien heb? Ja, in een filmpje over de ruimte, toch?

Hoe ontstaat een stellige overtuiging?
De belangrijkste overtuigingen ontstaan als je jong bent. Sommige overtuigingen worden ons kant en klaar overgebracht via onze cultuur en de omgeving waarin we geboren zijn. Mensen die voor ons belangrijk zijn vertellen ons verhalen en prenten bepaalde opvattingen in. En we geloven wat deze mensen ons zeggen. Gewoon omdat we niet beter weten. We hebben nog geen idee hoe deze informatie te toetsen. En zo kunnen bepaalde overtuigingen diepgeworteld in je brein verstopt zitten. Nu wil ik niemand overtuigen dat de aarde toch plat is. Ik heb niet de middelen dit goed te toetsen. Jij wel?

Hoe pas je een overtuiging aan?
Stel dat ik als doel heb een stellige overtuiging aan te passen. Waarom zou je dat willen? Mijn overtuiging dat de aarde rond is, is een overtuiging waar ik dagelijks geen last van heb. Ik heb geen last van angst dat ik van de aarde val en vind de gedachte aan een mooie blauwe met witte bal in het heelal een prima gedachte. Er zijn ook overtuigingen waar je wel last van kan hebben. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je iets niet kunt. Dit is een beperkende overtuiging die soms net zo hardnekkig is ingeprent. Wat betekent deze overtuiging dan voor je toekomst? Niet veel goeds, toch? Dus hoe kom je ervan af. Is de reden waarom je gelooft dat je iets niet kan nog wel waar? Ik kan niet fietsen zonder zijwielen dacht je toen je 3 was. Maar hé, jij fiets nu toch zonder zijwielen!

Welke beperkende overtuiging heb jij?
Ik ben niet gemaakt voor geluk? Ik kan niet leren. Ik kan echt niet pitchen. Ik kan mijn team niet in beweging krijgen. Zit er 1 tussen waarin je jezelf herkent of moet ik doorgaan met voorbeelden opsommen. Vast niet. Het gaat erom of je je wel eens hebt afgevraagd waarom je deze overtuigingen nog hebt. Je weet nu immers dat ze je niet stimuleren. Neem jij de tijd om deze overtuigingen, obstakels aan de tand te voelen? Wat heb jij nodig om deze beperkende overtuiging niet meer te geloven?

Ik weet hoe!
Voor mij is Kata een methode die ik gebruik om dagelijkse routines, beperkende overtuigingen (obstakels) zichtbaar te maken en opnieuw op waarde in te zetten. Beperkende overtuigingen blijken helemaal niet meer waar en door nieuwe overtuigingen groei ik elke dag! Deze aardbol is zo gek nog niet. Sommige oude overtuigingen blijf ik koesteren. Welke overtuiging hou jij en waar neem je afscheid van?

Wil je meer informatie over Kata? Dan vertel ik je graag meer. 

Lenka Luhulima
Lect Communicatie & Associate Businesspartner Quality-contact