Ben jij ook een geluksvogel?

20-05-2019

Het is half 2 en ik stap in de auto. Wat ben ik een gelukkig mens. Ik heb zo genoten van deze ochtend. Ik trainde een team in kernkwaliteiten en wat kwamen er mooie gesprekken op gang.  Wat mij elke keer weer opvalt is dat we ontzettend goed zijn in het opnoemen wat we niet kunnen. En als ik vraag; 'waar ben je goed in?', dan denken we het liefst in stilte. Schrijven we misschien 2 woorden op. Deze woorden delen in het openbaar is voor de meeste niet makkelijk. Stel je eens voor, straks vinden ze mij een opschepper of herkennen ze mijn kwaliteit niet.
En dan steekt een dappere deelnemer van wal en vertelt zijn kwaliteiten. Wangen kleuren een beetje rood en de woorden komen niet makkelijk. En toch, nadat er instemmend wordt geknikt en zelfs wordt aangevuld gaan de gesprekken vloeiender. Elke deelnemer deelt zijn kwaliteiten en het wordt een mooi gesprek waarin bijna iedereen een "extra" kwaliteit ontdekt en deze vol trots opschrijft. 

Wat zou het mooi zijn als we ons altijd bewust zijn van de kwaliteiten die we hebben. Dat we vaker genieten en zo veel meer plezier ervaren in ons dagelijkse werk. Dit is mijn werk. Ik mag in mijn trainingen en coach gesprekken deze boodschap verkondigen. Hier geloof ik in!
En ik zie dat het werkt! Als je plezier ervaart dan stijgt je resultaat! Ik geniet elke dag bewust, neem de tijd om te kijken naar wat ik zie. Mooie bloesem of ik schrijf een tekst waar ik oprecht trots op ben. Ik ben een geluksvogel!

Ben jij ook een geluksvogel en wil je meer plezier ervaren op de werkvloer?
Met deze 3 tips gaat dit zeker lukken! 

1. Ga voor een verplichte koffiepauze met je collega's. Zo leer je elkaar beter kennen in een ontspannen sfeer. Goed sociaal contact draagt bij aan werken met passie en er voldoening uithalen. Maak er een goede gewoonte van om oprechte belangstelling te tonen in wat collega's doen. Stel eens voor om samen buiten de deur te lunchen of een drankje te drinken. Je hebt vaak meer onverwachte overeenkomsten, bezigheden en interesses met anderen dan je denkt. Daarbij bevordert een fijne collegiale werksfeer de werkprestatie en productiviteit en dat draagt bij aan een fijn gevoel

2. Weet waarvoor je werkt! Doe jij je werk op de automatische piloot? Omdat er brood op de plank moet komen? De kans is groot dat het weinig voldoening geeft. Want, dat argument geldt voor de meesten. Ga eens bij jezelf na wat je werk je verder oplevert dan die allereerste basisbehoefte. Misschien wel het huis waar je in woont? Een droomvakantie? Een goed doel? Kinderen die studeren? Favoriete hobby of activiteit? Kortom: wat kun je allemaal doen dankzij je werk? Sta daar geregeld eens bij stil. Zeker weten dat je werk je meer voldoening geeft dan je denkt.

3. Daag je zelf uit! Misschien mis je de nodige uitdaging in je werk. Leg de lat wat hoger. Daag jezelf uit door met nieuwe ideeën te komen en kansen te creëren. Volg een opleiding, training of cursus en ontwikkel je. Bespreek eventueel toekomstige mogelijkheden met je manager. Met een positieve en proactieve houding bereik je meer dan wanneer je negatief over je werk denkt en/of maar afwacht.