Au!

22-10-2019

Au!

Herken je dat? Je bent lekker bezig. Het gaat voorspoedig. Ja, geen vuiltje aan de lucht.

En dan ineens au! Een knal tegen je kop. Je kijkt wat beduusd om je heen. Wat was dat!? Je hebt zin om te schreeuwen. Doe normaal joh! En dan het besef. Dit was geen fysieke knal tegen je kop, maar een interne oerknal. Een knal die je duidelijk maakt dat je met al je kennis en goede bedoelingen ook nog wel eens iets mist. Dat je even niet kan, wat je op dat moment nodig had. (luisteren?!)

Je denkt dat je een bepaalde handeling of vaardigheid volledig onder de knie hebt. Dat je iets nu onderhand wel kunt. Je hebt het immers honderden keren gedaan. En dan bedenk ik mij de volgende vier vragen die ik ooit leerde van Byron Katie, uit The Work.

  • Is het waar?
  • Weet je absoluut zeker dat het waar is?
  • Wat gebeurt er met je wanneer je denkt dat het waar is?
  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Wat heb je nu aan deze vragen en waar gaat het eigenlijk over? Wat was de oorzaak van deze oerknal. Ik had een gesprekje, een gesprekje tussen neus en lippen door, een gesprekje wat vluchtig lijkt, maar wat een oerknal veroorzaakten. Een puber die tussen neus en lippen door verteld dat hij er wel aan toe is alcohol te drinken, maar nog niet de magische leeftijd heeft van 18 jaar.

En daar gebeurde het. Mijn fantasie sloeg op hol, allerlei aannames werden waar en oh daar kwamen regels (lees verbod) en heel veel gevolgen. Luisteren deed ik niet meer, ik was in mijn eigen wereld.

En toen die knal! Wat doe ik? Mijn IQ nam weer wat toe, emoties zakte naar de bodem en God zegen de greep. Ik dacht aan de 4 vragen uit The Work, van Byron Katie!

  • Is het waar? (Wordt er te veel gedronken? Dat weet ik niet zeker, maar de kans is groot)
  • Weet je absoluut zeker dat het waar is? (Eh, nee. De kans bestaat dat er niet te veel wordt gedronken)
  • Wat gebeurt er met je wanneer je denkt dat het waar is? (Ik voel paniek, ik krijg buikpijn, ik voel me een slechte moeder. Wat moeten we straks met een dronken puber?)
  • Wie zou je zijn zonder die gedachte? (Een moeder die niet piekert, die vertrouwt op een prachtige avond, waar lol en plezier de overhand hebben en niet de alcohol😊)

En hoewel het effect niet wetenschappelijk is aangetoond, passen ik en vele andere coaches deze methode toe. En wat ben ik er blij mee. Het gaf me de rust en vertrouwen.

En weet je wat. Midden in de nacht haalt mijn man 4 pubers op. Geen druppel alcohol in het bloed maar verhalen over lol en plezier.

Wil jij meer weten over The Work?
Bron: Byron Katie https://www.thework.com/nederlands